Moldovenii iau de cinci ori mai multe credite fata de acum 15 ani. Si nu ne referim la patroni sau antreprenori, ci la bugetari simpli, care se avanta la imprumuturi pentru telefoane mobile, electrocasnice si chiar vacante. Economistii care au analizat datele spun ca fenomenul nu este unul bizar. In Europa, oamenii iau lucruri pe datorie de 6 ori mai mult decat noi.

Publicat:19.05.2019, 18:54

Credite cu dobanda avantajoasa si fara comision de acordare sau imprumut de urgenta, eliberat in cateva ore. Sunt sloganele cu care ne ademenesc bancile si companiile de microfinantare. Numarul produselor cumparate pe datorie a crescut uluitor in ultimii ani. Mai nou, chiar si vacantele pot fi luate...in rate.

Mariana GRAJDINEANU, REPREZENTANT AGENTIE DE TURISM: “Dat fiind faptul ca sunt bugetari si au un salariu stabil le este mai comod sa achite vacanta in rate./Exact pe un an au luat, adica ei au plecat, dar continua sa achite vacanta cu creditul pe care il au.”

Spectrul de servicii s-a diversificat atat de mult incat se ofera credite pentru cursuri ori pentru servicii stomatologice. De ele pot beneficia si pensionarii. Unele companii de microfinantare sunt gata sa le dea varsticilor imprumuturi de pana la 20 de mii de lei.

Ruslan TURCANU, DIRECTOR DEPARTAMENT FINANCIAR SI IT, COMPANIE DE MICROFINANTARE: “Portofoliul nostru de clienti este de 150 de mii de persoane, dintre care cateva mii sunt pensionari."

Cele mai cautate produse achitate in rate sunt telefoanele mobile si laptopurile, ne spun firmele din sectorul nebancar, care fac afaceri pe seama partenerilor comerciali.

Anatolie JECHIU, VANZATOR-CONSULTANT: “Din toti cumparatorii care procura acum in general, 85 %, poate mai mult achita in credit si nu cash.”

Piata creditelor a luat foc dupa criza economica din 2014, ne-a spus economistul Veaceslav Ionita. Surpriza este ca bani iau mai mult persoanele fizice decat cele juridice, iar tendinta este una uluitoare.

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC, “IDIS-VIITORUL”: “Bancile s-au trezit ca unicul bun de plata este cetateanul. La dansul credite proaste nu existau. Pe de parte bancile si sectorul bancar au inceput sa finanteze si la noi s-a pornit un proces ca in 2018 volumul de credite oferite persoanelor fizice a fost de 40%. La anul vom avea situatia ca credite oferite persoanelor fizice vor fi mai mari decat celor juridice, in conditia in care 5 ani in urma erau de 6 ori mai mici.”

Totodata, moldovenii apeleaza la banci pentru ipoteca si leasing.

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC, “IDIS-VIITORUL”: “Avem mai mult de 500 de masini la o mie de familii. Am batut un record. Va intristez, inca nu sunt multe, inca nu am ajuns media tarilor civilizate. Numarul de masini va mai creste inca de vreo doua ori.”

In 2018 moldovenii s-au imprumutat cu circa 4,8 miliarde lei, ceea ce este de patru ori mai mult decat media din ultimii ani. Desi avem impresia ca e o suma mare, in Europa oamenii iau datorii de 6 ori mai mult decat noi.