Ancheta la o scoala din Carei, judetul Satu Mare. O eleva de clasa a cincea, care si-a vopsit parul, spune ca a fost umilita in fata clasei de diriginta ei, care ar fi determinat-o sa se tunda singura.

Publicat:16.04.2019, 15:40

Parintii fetei sunt revoltati si vor sa depuna o plangere la politie pentru rele tratamente aplicate minorilor. Si conducerea scolii face verificari.

Fata, eleva in clasa a cincea, sustine ca a fost cu mama ei la coafor si, cu acordul acesteia, si-a vopsit parul.

Potrivit conducerii scolii, profesoara de istorie, care ii este si diriginta, i-ar fi atras atentia copilei sa se tunda ori sa-si vopseasca parul intr-o culoare naturala. Fata sustine ca diriginta nu i-a spus nimic.

Peste cateva zile, profesoara a venit in clasa cu o foarfeca si i-ar fi spus fetei sa faca ce vrea, dupa cum a povestit chiar mama ei. Iar fata a inceput sa-si taie parul, apoi a fost ajutata de o colega. Acum spune ca s-a simtit umilita.

Nicoleta Plank, eleva: „Intr-o zi de luni m-a vazut cu parul vopsit, n-a zis nimic, iar joi a venit cu foarfeca de fata cu toti colegii, care au ras de mine. La ultima ora a intrat in clasa foarte tulburata, si-a aruncat geanta pe catedra si mi-a pus o foarfeca pe banca. Am apucat sa-mi tai din par putin si o colega a spus ca stie sa tunda si a lasat-o pe ea.”

Irina Plank, mama elevei: „Nu mi-a zis nimic ca nu-i bine asa sau sa facem ceva cu parul fetitei. Și in breton i-a intrat cu foarfeca. A recunoscut azi ca n-a facut bine. Dansa a venit cu foarfeca de acasa si nervoasa i-a zis faci ce vrei, fetita a inceput sa-si taie din par.”

Gabor Plank, tatal elevei: „Si-a batut joc de fata mea, m-a durat acest lucru. O sa mergem mai departe in instanta.”

Profesoara implicata in acest scandal nu a dorit sa faca nici o declaratie si nu a comentat acuzatiile.

Conducerea scolii a deschis o ancheta. Regulamentul prevede doar ca elevii sa vina intr-o tinuta decenta, fara imbracaminte sau accesorii stridente, insa nu specifica nimic legat de vopsirea sau lungimea parului. Ancheta va trebui sa stabileasca si de ce profesoaraa a luat o masura atat de severa.

Alina Mocanu, directoarea scolii: „N-a existat o comunicare prea clara intre doamna diriginta si eleva. Noi vom cerceta sa vedem care este adevarul.”

Si inspectoratul scolar s-a sesizat.

Calin Durla, inspector scolar„Probabil o fi avand anumite nemultumiri, dar nu scoala este menita sa aplice astfel de pedepse. Sanctiunile pot porni de la mustrare pana la desfacerea contractului de munca.”

Colega profesoarei: „Exista alte modalitati de a rezolva anumite probleme si trebuie gasite solutiile potrivite. Nu e o masura la locul ei.”

Parintii fetei vor sa depuna si o plangere la politie pentru rele tratamente aplicate minorului.