Probabilitatea alegerilor anticipate este foarte mare, dar exista sanse ca totusi in urmatoarele doua luni partidele ce au luat un scor mare la alegerile din 24 februarie sa ajunga la o intelegere in legatura cu formarea unei coalitii. O spune Igor Dodon, care a declarat in cadrul emisiunii „Moldova in Direct” de la Moldova 1 ca o coalitie cu socialistii va putea fi formata numai daca le vor fi acceptate conditiile.

Publicat:18.04.2019, 22:19

Seful statului a declarat ca „probabilitatea alegerilor anticipate este foarte-foarte mare, dar sanse mai sunt.

„Prima sedinta a Parlamentului a fost pe 21 martie. Daca sa vorbim despre termeni, trei luni ar expira pe 21 iunie. Cu cat mai aproape va fi termenul de data dizolvarii, cred si sper ca discutiile vor fi mai constructive” a spus Dodon.

Intrebat la ce etapa se afla negocierile si ce discutii mai poarte socialistii, Dodon a spus ca alte discutii neoficilae nu au mai fost de la intrunirea Consiliului Republican al PSRM.

„Eu in calitate de presedinte am facut tot ce am putut. Eu vreau din start sa fie foarte clar ca tot ce au propus socialistii nu este intamplator. Acestea sunt elemente ale programului politic, ceea pentru ce au votat cetatenii. A fost decizia foarte clara a Consiliul Republican unde s-au propus trei blocuri. Discutii neoficiale nu au loc. La aceasta etapa, pana cand cei din partidele de dreapta nu sunt gata sa inceapa discutiile pentru formarea unui guvern majoritar, functional, nu pot exista alte discutii, nici oficiale, nici neoficiale, nimic.”

Totodata presedintele a spus ca PSRM nu va accepta niciodata ca Andrei Nastase sa fie presedintele parlamentului.

„Andrei Nastase nu va fi speaker al parlamentului si sa nu viseze, poate va fi prim-ministru daca se va intelege cu Maia Sandu, daca nu, se va merge la alegeri anticipate”, a mentionat Igor Dodon. 

La fel, Dodon a spus ca daca in urmatoarele aproximativ 2 luni nu se va forma o majoritate parlamentara, atunci el va fi obligat sa dizolve legislativul si sa declare alegeri anticipate, care potrivit lui ar putea avea loc in toamna, mai exact in luna orctombrie sau noiembrie.