De 16 ani traieste izolat de restul lumii. Vorbim despre calugarul Efimie, care si-a gasit linistea sufleteasca intr-o pestera de la Orheiul Vechi si locuieste singur acolo. Spune ca nu are nevoie de nimic altceva decat de rugaciuni, lumanari si credinta.

Publicat:06.05.2019, 21:10

Cine ar crede ca in secolul 21 exista oameni, care traiesc izolat de restul lumii. Pestera Orheiului Vechi ascunde povestea unui calugar sihastru. 

Inainte de a se muta in pestera, acesta s-a dedicat familiei si profesiei de electrician. 

Acum 13 ani a facut cea mai importanta alegere din viata lui si a schimbat patul confortabil din casa din Chisinau pe patul din stanca. Aici nu are decat un tol si vesmintele de pe el. 

Recent, calugarul a devenit personajul unui proiect fotografic, numit „24 de poze in 24 de zile”, prin care a fost ilustrata viata sihastrului. 

In era tehnologiilor, e greu sa ramii neobservat cand ai un asemenea mod de viata. Asa ca, zilnic, numerosi turisti ii calca pragul pentru a vizita pestera. In ultimii ani, calugarul ajuta biserica ridicata pe stanca din Orheiul Vechi, vanzand lumanari. 

Anterior, in chiliile din pestera de la Butuceni locuiau 15 calugari, care spre deosebire de calugarul Efimie, evitau absolut contactul cu oamenii.