Au schimbat utilajele sovietice, pe unele performante si si-au tranformat in totalitate laboratorul unde invata. Viitorii apicultori de la scoala profesionala din Bubuieci au primit echipamente noi, cumparate din fonduri straine. Incantati, elevii si-au pus halatele albe si au testat achizitiile.

Publicat:23.05.2019, 21:18

Laboratorul, care pana nu demult era dotat cu echipament sovietic, a fost modificat in totalitate. Pe polite am gasit perii si dalti noi, iar pe banci, pe care adineaori erau doar caietele si pixurile, acum stau montate tot felul de utilaje, de la aparate de perforat pana la stupi de sticla si microscoape.

Catalin GORIA, REPORTER CATALIN GORIA: „Pana nu demult, elevii scolii de apicultura din Bubuieci foloseau aceasta centrifuga sovietica pentru a extrage mierea. Rama trebuia pusa in interior, iar cu ajutorul acestui maner, apicultorii trebuiau sa o roteasca manual, pana cand fagurii erau goliti. Acum, datorita celor de la USAID, institutia s-a ales cu o centrifuga noua, care functioneaza conform aceluiasi principiu, doar ca este automata. Punem rama inauntru, apasam butonul, iar in cateva minute mierea este extrasa.”

Marin invata deja de doi ani, la scoala profesionala din Bubuieci. Baiatul viseaza la o afacere cu albine. Chiar daca acum nu dispune de suficienti bani pentru o prisaca, are deja un plan bine pus la punct. 

Marin COZARIUC, ELEV: „Mam gandit sa incep cu 20 de stupi pentru un incepator cred ca e ok. Am nevoie de bani, de transport, acum imi fac permisul si incetisor o sa fac totul, agentul la care fac practica mi-a spus ca o sa ma ajute. Acum am 18 ani si nu dispun de o suma mare. O sa aplic si la proiecte pentru dezvoltare a tineretului.” 

La fel ca si Marin, elevii au ramas incantati de noul laborator. Ei spun ca acum vor putea sa faca lucruri calitative, intr-o perioada scurta de timp. 

„Acesta este un aparat pentru insarmarea ramelor. Rama manula o faceam in 7 minute, dar cu aparatul m-am invatat foarte rapid, maxim 3-4 minute. Pe zi manual faceam 200 acum cu aparatul fac 400 si chiar mai mult. Cu el facem gaurile ideintice si rama se primeste dreapta.”

Pentru viitorii apicultori este important sa invete inca de pe bancile scolii ce inseamna o afacere apicola, spun profesorii, iar utilajele sunt exact de ce au avut nevoie elevii. 

Eugen GOLUBAS, MAISTRU IN APICULTURA: „Comparativ cu ceea ce am avut anii trecuti este foarte important utilajul nou care elevii il vad si il pipaie lucreaza la ele aici in laborator. Plecand la locul de lucru sau la prisaca personala el stie ce trebuie sa procure, el stie ce este mai performant.”

Dupa ce au primit utilaje noi, cei din administratia scolii au organizat ziua usilor deschise pentru tinerii care vor sa devina apicultori. 

„Ce este albina?- O insecta care face miere.”

„O insecta de culoare galben cu negru.”

„- Ce mananca albina? - Mustar.”

Echipamentele au fost cumparate din banii oferiti de USAID. 

Oleg STIOPCA, REPREZENTANT USAID: „Noi am determinat faptul ca ceea ce cer apicultorii scolile profesionale nu pot sa asigure. Pentru asta am ajutat aceasta scoala au castigat consursul si i-am ajutat sa sporeasca calitatea specialistilor in apicultura.”

Modernizarea laboratorului a costat peste 300 de mii de lei bani.