In tara in care aproape fiecare familie are cel putin un membru plecat peste hotare, Ziua Familiei inseamna mai mult dor si singuratate. Asa se face ca multi nu stiu de aceasta sarbatoare, iar in acest an nici cei de la conducere nu i-au dat mare importanta. S-au limitat la cateva mesaje si poze de familie publicate pe internet.

Publicat:15.05.2019, 22:07

Pe aceasta batrana am intalnit-o in strada, cu mana intinsa. Spune ca nu are motiv de sarbatoare, asa cum la cei 85 de ani a ramas singura. Fiica este plecata la munca, in Italia. 

„Sa va arat ce am strans, chiar va rog sa aratati 2-3 lei. Stau vreo 3 ore in strada.” 

Le duce dorul copiilor si nepotilor si aceasta femeie, care de Ziua Familiei nu are pe nimeni alaturi.

Si pentru ca pe chipul multor moldoveni se citeste tristetea, acest tanar spune ca a incercat sa le faca trecatorilor ziua mai frumoasa. Si-a luat chitara si a iesit in strada. 

„Foarte frumos.”

Sunt, insa, si din cei care de Ziua Familiei sunt fericiti, intrucat casa le este plina de oamenii dragi.

„- Cu cat e mai sanatoasa familia, cu atat e mai bine in societate.”

„Am facut fasole. Am baut un pahurut de vin si am venit sa vand ceapa.”

Marcata, de obicei, cu ceremonii, in acest an Ziua Familiei a trecut parca neobservata. Politicienii s-au limitat la mesaje pe retelele de socializare.

Lidera PAS, Maia Sandu, a mers la un centru unde a vorbit despre violenta in familie, iar discursul a fost live pe facebook.

Iar Andrei Nastase a postat o fotografie in care apare alaturi de sotie si copii, spunand ca stie ce inseamna dorul de cei dragi, intrucat familia sa locuieste in Germania. Democratul Sergiu Sarbu a publicat si el o poza cu sotia si fiica sa, iar formatiunea din care face parte a mentionat, tot pe Facebook, ca pana acum PD-ul a venit cu masuri pentru a sprijini familiile.

In 2019, Anul Familiei declarat de Igor Dodon, presedintia nu a organizat niciun eveniment. Seful statului a postat doar un scurt mesaj pe pagina sa de Facebook. 

Ziua Internationala a Familiei a fost instituita 1993 printr-o rezolutie a Adunarii Generale a ONU. In Republica Moldova a fost marcata pentru prima data in 2008.