Odata cu mercurul in termometre, creste si pericolul de intoxicatii. Evitati produsele care se coc la soare, ne indeamna medicii, si mergeti la cumparaturi doar in locurile autorizate. Este vorba, mai ales, de alimentele usor alterabile, cum ar fi lactatele si carnea.

Publicat:22.05.2019, 16:10

La orice pas, in capitala, poti vedea comercianti care vand in plina strada. Pe tarabele improvizate, oamenii si-au aranajat tot felul de produse, care se coc la soare. Multi le-au acoperit cu plapume ori au luat-o la fuga cand au vazut camera. 

Aceasta femeie a venit din satul Braila, la 5 dimineata, cu 6 sticle de lapte si cateva kilograme de branza. Asigura ca produsele sunt proaspete. 

„Laptele l-am muls la ora cinci si l-am pus in frigider, branza tot la rece o pastrez. Eu nu stau mult, pana la amiaza, nu am timp sa stau in soare si ma stradui sa stau la umbra.”

Desi stie ca nu are dreptul sa vanda in strada, femeia se plange ca doar asa poate sa castige un ban.

„Mii greu, sunt la pensie. Din ce bani sa supravetuiesc? Trebuie sa platesc comunalele, sunt singura. Sotul a decedat acum 7 ani.”

Sufocati si ei de caldura, vanzatorii spun ca nu au incotro. 

„Votam parlamentari sa traim mai bine, dar tot la sapa de lemn am ramas.”

Elena SUVAC, REPORTER PRO TV : „Proaspt scoase din frigider, carnea si mezelurile rezista cel mult doua ore, iar unele lactate pana la patru ore, sustin medicii. Totusi, daca alimentele sunt tinute afara, mai ales in soare, cand afara mercurul din termometre trece de 20 de grade, acestea se altereaza de cateva ori mai repede.”

Pe unii cumparatori nu ii sfideaza faptul ca produsele sunt tinute in caldura.

„Branza, foarte gustoasa. Proaspata, eu mai intai am gustat.”

Iar altii, ingrijorati de sanatatea lor, spun ca merg la cumparaturi doar in locurile autorizate. 

„Nu e verificata productia. Niciodata nu cumpar din strada. Pentru sanatate noastra e foarte periculos.”

Alimentele, mai ales cele usor alterabile, care sunt vandute in soare, ne pot crea probleme serioase de sanatate, spun medicii.

Acum, cand soarele este din ce in ce mai puternic, trebuie sa fiti si mai atenti. Altfel, riscati sa ajungeti la spital. 

Zinaida COVRIC, MEDIC EPIDIMIOLOG, ANSP:Carnea, lactatetele, diverse conserve prezinta pericol, care sunt vandute in strada. Pot provoaca diverse maladii cum ar fi salmoneloza, dezinterie.”

In 2018, spun specialistii din sanatate, numarul cazurilor de intoxicatii a crescut cu 31%. Si acasa, trebuie sa tineti cont de cateva reguli. Separati carnea si fructele de mare de celelalte produse. Depozitati mancarea in cutii speciale. Fierbeti supele si ciorbele pana la 70 de grade si folositi pentru asta un termometru alimentar. Totodata, nu lasati mancarea la temperatura camerei. 

CUM PASTRATI PRODUSELE ALIMENTARE:

1. Separati carnea si fructele de mare de celelalte produse.

2. Depozitati carnea in cutii speciale.

3. Fierbeti supele pana la 70 de grade. 

4. Pastrati mancarea in frigider.