Preturile la cartofi au crescut din cauza conditiilor climaterice care i-au determinat pe producatorii moldoveni sa reduca plantatiile. Este una dintre explicatiile Ministerului Agriculturii. La randul lor, crescatorii se plang ca statul nu ii sustine, ci favorizeaza importul de cartofi.

Publicat:14.05.2019, 20:54

Multi producatori autohtoni au renuntat sa cultive cartofi dupa ce piata a fost invadata de cei importati. In aceasta situatie s-a pomenit si un agricultor din nordul tarii, care detine o plantatie de 30 de hectare.

Vasile, PRODUCATOR DE CARTOFI: “ - Tot anul imprejur se importa.”

Unii producatori si-au inchis afacerea, povesteste barbatul, si au plecat peste hotare. Astfel, cartofii moldovenesti sunt mai greu de gasit pe piata, iar, prin urmare, pretul ar fi crescut.

Cei de la Ministerul Agriculturii au o alta explicatie si spun ca plantatiile de cartofi s-au redus din cauza...schimbarilor climatice. Cat despre cartofii importati, cantitatea acestora nu ar fi crescut semnificativ, sustin responsabilii, care considera ca acuzatiile producatorilor autohtoni sunt nefondate.

Totodata, comerciantii din piete spun ca in ultimele saptamani au ridicat preturile, pentru ca mai multe tiruri care aduceau cartofi nu au fost lasate sa intre in tara. Se intampla, raspunde ANSA, deoarece in cateva loturi de legume a fost depistat putregaiul brun. In urma verificarilor, 400 de tone de cartofi au fost intoarse in Belarus.

Ion TOMA, VICEDIRECTORUL ANSA:“Prezinta un pericol pentru sol care avea sa afecteaze roada noastra.”

In acelasi timp, cantitatea de legume intoarsa la frontiera nu este atat de semnificativa, mai spune vicedirectorul ANSA, care sustine ca pretul nu putea creste anume din acest motiv.

Ion TOMA, VICEDIRECTORUL ANSA: “Pretul e dictat de situatia pe piata, inclusiv si micsorarea cantitatii.”

Potrivit expertilor de la ANSA, in ultimii ani, plantatiile de cartofi de la noi s-au redus cu 2 mii de hectare si acopera doar 50 la suta necesitati. Pretul cartofilor importati a ajuns pana la 20 de lei pentru un kilogram, iar al celor crescuti in Moldova aproximativ 22 de lei. Cele mai multe legume sunt importate in Moldova din Belarus, Romania, Ucraina si Federatia Rusa.