Unde sunt cosuri de gunoi, acolo este mai multa mizerie. Este explicatia autoritatilor municipale, care au refuzat sa instaleze cosuri intr-un parc din capitala, asa cum au cerut mai multi locuitori. Pozitia responsabililor, insa, se bate cap in cap cu realitatea. In parcurile unde nu exista cosuri de gunoi, am gasit gramezi de deseuri la tot pasul. Unii oameni se plang ca nu pot duce resturile in buzunare, asa ca le arunca pe jos.

Publicat:23.05.2019, 19:36

Parcul Alunelul. Cosuri putine, gunoi mult. 

Prima imagine pe care o vad oamenii chiar la intrare este un cos plin cu deseuri, care cad pe iarba si sunt duse de vant. Pe aceasta alee, de exemplu, am gasit un singur cos si gramezi cu resturi, imprastiate printre banci. 

Mergem intr-un alt parc din apropiere, „La izvor”. Acolo, aceeasi situatie. Chiar langa statia de asteptare, este un singur cos, in care trecatorii au ticsit gunoaiele. 

Pasim pe aleea principala si gasim... doua cosuri de gunoi. La cativa pasi, mai sunt cateva, dar putine, iar din unele aproape ca nu a mai ramas nimic. 

Nemultumiti de situatie, acum o luna, in jur de 400 de locuitori din sectorul Buiucani au depus o petitie la primarie, prin care cer ca pe aleea proaspat amenajata din Parcul Butoias sa fie instalate cosuri de gunoi. Cei de la Spatii Verzi au refuzat, spunand ca... „Instalarea cosurilor de gunoi, langa bancile de pe aleea din parcuri, va cauza marimea considerabila a volumului de gunoi.”

Elena NOFIT, AUTORUL AL PETITIE: „E o jignire acest raspuns.” 

Responsabilii sustin ca odata ce vor aduce cosuri, oamenii vor fi incurajati sa arunce gunoi. Muncitorii spun ca, in realitate, si fara cosuri mizerie este multa, doar ca pe jos, pe care acestia se chinuie sa o adune in saci. 

„Strangem, ca e tare mult, dar si suntem putini.” 

Intre timp, Directia Locativ Comunala a instalat in parc 13 cosuri. Primele apar la cativa metri una de alta, dupa care distanta dintre acestea este tot mai mare, iar la sfarsitul aleei nu mai gasim niciunul. 

Autoritatile au aceeasi scuza pentru toate probleme din oras. Nu avem bani. 

In Chisinau, sunt in jur 2 mii de cosuri de gunoi, multe dintre ele – vandalizate. Responsabilii de la Directia Locativ Comunala sustin ca nu stiu numarul exact de cosuri, de care ar fi nevoie pe strazile capitalei. Anterior, insa, municipalitatea spunea ca ar fi vorba de 10 mii.