Blajini cu pretentii fashioniste la romii de la Soroca. Daca anul trecut au ciocnit oua cu pietre Swarovski, de aceasta data au intins fete de masa de la Versace. Pentru a-si pomeni mortii au facut bucate din fructe de mare, dar si torturi de cateva zeci de kilograme.

Publicat:06.05.2019, 18:14

Dupa ce si-au parcat bolizii de lux in fata cimitirului, romii au inceput sa descarce din portbagaj o multime de pungi pline cu pomeni.

„Dumnezeu da drumul la sufletele raposatilor, iar noi suntem obligati sa le aducem ce putem. Se spune ca sufletelor le place ceva dulce si lasam bomboane, cozonac, invartita pe mormant. Ce facem noi este un lucru sfant.”

In acest an, la cimitirul de la Soroca, s-a purtat... Versace. Acest barbat a intins o fata de masa pe care spune ca a cumparat-o dintr-un magazin specializat.

„Aceasta fata de masa este din Rusia, de la Versace, din magazin specializat. Facem si noi sa fie frumos la parinti. La noi in tot anul asa se face.”

Pe mese au adus fel de fel de sticle cu divin, spumant, bere sau energizante. 

„Rachiu, vin, mancare, tot ce putem sa facem.”

Nu au lipsit fructele exotice, pestele rosu sau fructele de mare.

„Aduc peste, icre, placinte, dulce.”

„Am venit din Franta ca sa-mi pomenesc tatal. Am adus mancaruri din fructe de mare, peste, icre. Tata cand traia spunea sa nu-i aducem carne, asa ca am venit cu produse de mare, crevete.”

Romii spun ca raposatilor le place dulcele, asa ca nelipsite au fost si prajiturile. Gospodinele spun ca au stat mai bine de trei ore in bucatarie ca sa le pregateasca.

„Am facut tortul de casa, smantana, faina, are cam 10 kg. Dumnezeu sa le imparte la toti.”

„Adaugi smantana, il decorezi, se numeste baunti. Il decorezi cu banane, capsune, cirese.”

Pentru a se pregati cum se cuvine unii spun ca au scos din buzunar chiar si pana la 300 de dolari.

„Fiecare cat poate 100-300 de dolari. Daca aduci mai mult 200-300. Pastele Blajinilor, ne aducem aminte de cei raposati, asta e ziua lor.”

Baronul romilor sustine ca in acest an mai putini oameni au venit sa pomeneasca mortii pentru ca multi sunt la munca peste hotare. Tot din munca, spune acesta, vin si banii.

„Acesti care sunt isi permit sa ofere din tot sufletul. Nu trebuie pomeni pompoase. Se da paine, colaci, ce are posibilitate lumea.”

Pastele Blajinilor este sarbatorit la o saptamana de la Inviere.